Nieuws

Parlez IVB - "Ik weet niet als ik zover was geraakt zonder haar"

Ilse en Heidi

Jouw IVB?

Iemand die je kunt vertrouwen. 

Een belangenbehartiger. Je persoonlijke welzijnslobbyist. Een steunfiguur vooral.

Zodra je in ons ziekenhuis wordt opgenomen, neemt een psychiatrisch verpleegkundige jou onder zijn of haar vleugels. Iedereen kan terecht bij zijn eigen individuele verpleegkundige begeleider (IVB).

Die maakt werk van jouw noden en wensen en spreekt de juiste mensen aan om jouw behandeling en begeleiding zo goed mogelijk te doen verlopen. 

Om de belangrijke rol van psychiatrisch verpleegkundigen in de behandeling en herstel van cliënten te belichten, laten we een cliënt en zijn IVB samen aan het woord.

Parlez IVB met Heidi en Ilse, respectievelijk ex-cliënt en verpleegkundige op De Wending 1.


 

Heidi “Het begin van mijn opname liep niet over rozen. Ik heb mij maandenlang koppig verzet tegen de hulpverleners. Ik had geen probleem en wou er al zeker niet over praten.

Voor mijn opname combineerde ik mijn hoofdjob met verschillende flexijobs. Hard werken en veel drinken, dat was mijn leven. Alles wat ik tot dusver kende, werd mij hier ineens afgenomen. Dat viel mij zwaar.

Praten over gedachten en gevoelens was mij compleet vreemd. In de beginperiode belde ik in paniek naar mijn dochter: help, ik moet hier babbelen!

Ik kon er echt niet bij dat anderen hier zomaar hun levensverhaal zaten te doen. Dat voelde zeer oncomfortabel aan. Zo heeft het een half jaar geduurd tot ik mij durfde openstellen en vertrouwen kreeg in de hulpverleners.

Tijdens het ervaringsdelen probeer ik iedereen te overtuigen: durf jezelf openstellen. Luister. Neem zoveel mogelijk mee.

Heidi Voor onze kennismaking hadden een aantal cliënten mij bang gemaakt voor Ilse. Ik verwachtte een strenge chef maar het tegendeel is waar. Ilse is kordaat, eerlijk en kan fantastisch luisteren.

Alles wat ze zegt, voelt juist aan. Ik heb mij vaak verzet maar diep in mezelf wist ik toch dat ik haar advies ging opvolgen.

De start van ons proces verliep nogal turbulent maar na een tijdje zag ik wel in dat ik haar kon vertrouwen. Het voelde veilig. Ilse heeft mij nooit geforceerd. Ze zei altijd dat we het kalm aan gingen doen, soms tot vervelens toe.

Ilse Het was inderdaad een heel intensieve begeleiding. Maar ik ben altijd eerlijk geweest, ik zei wat ik dacht. Soms op een heel directe manier.

Heidi Ik moet bekennen dat ik soms echt een bitch ben geweest tegen jou.

Ilse Er zijn momenten geweest waarop ik ook ten einde raad was. Gelukkig kan je dan als verpleegkundige terecht bij je collega’s, de psycholoog en psychiater verbonden aan de afdeling. Na overleg heb ik je dan een aantal opties voorgesteld waardoor we weer vooruit zijn geraakt.

Een sterke persoonlijke band met de cliënt is cruciaal. Daar geraak je vaak het verst mee.
Ilse psychiatrisch verpleegkundige

Heidi Ik weet niet als ik zover was geraakt zonder Ilse. Ik ben haar enorm dankbaar. Ik ga nooit kunnen terugbetalen wat iedereen hier voor mij betekend heeft.

Ilse Je hebt het wel zelf gedaan hé. Hoe lang ben je nu al nuchter?

Heidi Ondertussen al twee jaar. Zonder jouw hulp was het niet gelukt.

Ilse Maar ik zie jou wel inspanningen doen, ik zie jou werken en klawieren. Een relatie kan alleen slagen als er aan beide kanten inspanningen worden gedaan.

Een sterke persoonlijke band creëren met de cliënt is heel belangrijk in het behandelproces. Daar geraak je vaak het verst mee. Het is ook mijn favoriet aspect van de job.

Heidi Acht maanden geleden trok ik hier de deur achter mij dicht als een volledig andere vrouw. Eenmaal per maand kom ik nog eens langs voor het ervaringsdelen. Nooit gedacht dat ik zoiets zou durven maar ik vind het superleuk.

Ik probeer mensen altijd mee te geven dat ze zich moeten durven openstellen. Luister. Neem zoveel mogelijk mee. De hulpverleners hebben het beste voor met iedereen.


 

Geprikkeld om ook mensen te zien groeien en hun behandeling in goede banen te leiden?

We zijn altijd op zoek naar gemotiveerde verpleegkundigen. Meer info op onze vacaturepagina.

Lees meer

Nieuws

Vacture: technisch, IT en facilitair directeur

Onze overkoepelende vzw Gezondheidszorg ‘Bermhertigheid Jesu’ wil haar directieteam versterken met een Technisch, IT en facilitair directeur.

une belle matinée
Nieuws

Tentoonstelling Marijke Vandekerckhove

une belle matinée

De werkgroep Kunst In en Om het Ziekenhuis nodigde Marijke Vandekerckhove uit om haar werk tentoon te stellen.

Ilse en Heidi
Nieuws

Parlez IVB - "Ik weet niet als ik zover was geraakt zonder haar"

Elke cliënt kan rekenen op een individueel verpleegkundige begeleider (IVB) als steunfiguur en belangenbehartiger. Ilse en Heidi vertellen wat dit voor hen betekent.

Nieuws

“De hulpverleners geloofden in mij toen ik dat zelf niet meer deed”

Dankzij elektroconvulsietherapie en een opname op De Wending 3, herwon Filip het geloof in zichzelf. Hij gooide zijn carrière om en koos voor een mensgerichte job. Een getuigenis over zelfvertrouwen, elektroshocks en de kracht van warme, mensgerichte zorg.