Nieuws

Parlez IVB - "Haar duwtjes in de rug helpen mij om stappen vooruit te zetten"

Johannes en Eva

Iemand die je kunt vertrouwen. Jouw persoonlijke belangenbehartiger.
Een steunfiguur vooral.

Zodra je in ons ziekenhuis wordt opgenomen, neemt een psychiatrisch verpleegkundige jou onder zijn of haar vleugels. Je kunt altijd terecht bij jouw individuele verpleegkundige begeleider of IVB.

Die maakt werk van jouw noden en wensen. De verpleegkundige spreekt de juiste mensen aan om jouw behandeling en begeleiding zo goed mogelijk te doen verlopen. 

Om de belangrijke rol van psychiatrisch verpleegkundigen in de behandeling en herstel van cliënten te belichten, laten we een cliënt en zijn IVB samen aan het woord.

Parlez IVB met Eva en Johannes, respectievelijk verpleegkundige en cliënt op De Wending 3.


 

Johannes Het is niet mijn eerste opname hier.

Eva was acht jaar geleden ook mijn IVB. De vertrouwensband die toen ontstond, is er nu nog. Je moet niet van nul beginnen waardoor je je meer op je gemak voelt.

Eva Er zit inderdaad een lange tijd tussen de beide opnames maar het voelt vertrouwd aan. Je kent elkaar hé. Daarom vind ik het nu ook dankbaar dat we samen terug verder op pad kunnen.

Johannes Ze is echt een constante factor doorheen mijn begeleiding. Eva weet waaraan er gewerkt moet worden en heeft het globale beeld helder.

Dat maakt het voor mij gemakkelijk om naar haar toe te stappen, alhoewel ik dat niet altijd even snel doe (lacht)

Eva Ik houd eraan om al mijn cliënten minstens éénmaal per week persoonlijk te spreken.

Voor sommigen is het minder evident om die stap zelf te zetten en dat begrijp ik wel. Maar als verpleegkundige krijg je van je team de verantwoordelijkheid om samen met de cliënt zijn werkplan op te volgen dus vind ik het belangrijk om dat te doen.

Johannes Het helpt dat jij daarin wat sturend bent, daar heb ik persoonlijk wel nood aan.

Anders zou ik maar gewoon voortdoen of zaken uit de weg gaan. Die duwtjes in de rug helpen mij om stappen vooruit te zetten.

Eva Het is wel zoeken naar een evenwicht daarin.

Maar sowieso geeft de individuele begeleiding van cliënten wel voldoening. Persoonlijk vind ik dat de grootste meerwaarde in mijn job.

"Als verpleegkundigen zijn we het meest nabij en daardoor merken we snel vooruitgang op. Het is fijn om die te kunnen benoemen."

Johannes Hetzelfde geldt voor de verschillende Open Dialogue-gesprekken die ik al had. Naast de betrokken hulpverleners zaten ook mijn ouders en mijn zus rond de tafel. Ik zag er echt tegen op want daar komen zaken aan bod waar je liever niet over babbelt.

Achteraf gezien waren het waardevolle gesprekken. Ook mijn ouders zijn tevreden en voelen zich nu sterker betrokken. Het is goed dat Eva mij heeft aangepord om hen daarvoor uit te nodigen. Eigenlijk zou elk gezin eens zo'n gesprek moeten hebben. Doordat Eva mij steunde en letterlijk naast mij zat, voelde ik mij een stuk veiliger.

Eva Het is niet eenvoudig om als cliënt aan je omgeving uit te leggen wat je hier precies doet en dat je vorderingen maakt. Als verpleegkundigen zijn we het meest nabij en dan is het fijn om zaken positief te bevestigen, zeker als je vooruitgang ziet. Het mag wel eens gezegd worden dat hij hier hard aan het werk is.

Johannes Die samenwerking ervaar ik ook wanneer ik aanschuif bij het teamoverleg met de andere betrokken hulpverleners.

Als cliënt bij zo’n bespreking zitten is euhm ... interessant. Eva kan mij altijd goed aanvullen als ik iets duidelijk probeer te maken.

Het blijft raar dat je erbij zit als er over jou wordt gesproken maar hoe je het ook draait of keert: je bent hier cliënt en het moet over jou gaan.

Die bijeenkomsten zijn voor mij duidelijke ijkpunten waar alles geëvalueerd wordt. Zo ervaar je zelf dat je zeggenschap hebt over je eigen traject.

 


 

Geprikkeld om ook mensen te zien groeien en hun behandeling in goede banen te leiden?

We zijn altijd op zoek naar gemotiveerde verpleegkundigen. Meer info op onze vacaturepagina.

Lees meer

Nieuws

"De comfortroom stimuleert het ontdekken van rustgevende activiteiten"

Ontdek hoe de comfortroom het empowerment van cliënten versterkt.

Johannes en Eva
Nieuws

Parlez IVB - "Haar duwtjes in de rug helpen mij om stappen vooruit te zetten"

Elke cliënt kan rekenen op een individueel verpleegkundige begeleider (IVB) als steunfiguur en belangenbehartiger. Eva en Johannes vertellen wat dit voor hen betekent.

Nieuws

Lees ons magazine Inzicht online

Hoe ondersteunen we kinderen van ouder(s) met een verslavingsprobleem? Wat is een comfortroom? Dit en veel meer ontdek je in de najaarseditie van Inzicht!

Nieuws

Blijf op de hoogte van de werken op het domein

Het bouwproject CURAM loopt volop. Lees hier het meest recente nieuws en de praktische gevolgen voor bezoekers.