"We hebben een unieke band" - over de samenwerking met de PAAZ van het Jan Yperman Ziekenhuis
Onze nauwe samenwerking met het Jan Yperman Ziekenhuis tilt de zorg voor patiënten naar een hoger niveau. Aan het woord: hoofdverpleegkundige Annelies en verpleegkundigen Lore en Loes, allen werkzaam op de psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis (PAAZ).
De samenwerking tussen de PAAZ van het Jan Yperman Ziekenhuis en het Heilig Hart Ieper is een echte wisselwerking.
Annelies Het grootste voordeel is dat de psychiaters de twee organisaties overlappen. De artsen van het Heilig Hart zijn ook actief op onze psychiatrische afdeling. Als iemand arriveert op de spoedafdeling en het is duidelijk dat die persoon een psychiatrische zorgnood heeft, dan beschikken we over een hele waaier aan mogelijkheden om snel de meest gepaste zorg in te schakelen.
Annelies Bij iedere casus bekijken we welke begeleiding die persoon nodig heeft en zelf wil. Op basis daarvan kunnen onze liaisonverpleegkundigen overleggen met de psychiater en doorverwijzen.
Mensen stromen vaak rechtstreeks van onze spoedafdeling door naar het Heilig Hart. Dat is positief. Hoe sneller mensen op de juiste plaats geraken, hoe beter.
Op de PAAZ is de opnameduur beperkt tot maximum drie weken. Voor mensen met bijvoorbeeld een verslavingsproblematiek, is een langer traject vaak aangewezen.
De gedeelde psychiaters zorgen niet alleen voor een vlotte doorverwijzing, maar ook voor een goede afstemming in protocollen en behandelingen.
Annelies Onze procedures zijn gelijklopend. Dat maakt het makkelijker om patiënten te begeleiden in hun traject. Iemand die bij ons al een detox heeft doorlopen, kan op de afdeling verslavingszorg in het Heilig Hart sneller starten met het volgende deel van zijn herstelprogramma. Het voorkomt dubbel werk en geeft patiënten een gevoel van continuïteit.
Niet alleen voor patiënten, maar ook voor de zorgverleners is de samenwerking waardevol.
Annelies Het is geruststellend om te weten dat we op elkaar kunnen rekenen. Iedereen doet zijn best om de in- en uitstroom in beide richtingen vlot te laten verlopen. We helpen elkaar ook met observaties, time-outs en overbruggingsopnames. Die flexibiliteit mag je gerust uniek noemen.
Loes Het is fijn dat collega’s van het Heilig Hart naar hier komen om te zien hoe wij werken, en omgekeerd. Je begrijpt elkaar beter als je ziet hoe andere afdelingen functioneren. Bovendien kun je patiënten beter informeren en motiveren als je zelf weet hoe het er aan toegaat. Dat maakt ons werk efficiënter en geeft vertrouwen aan de patiënt.
De samenwerking helpt ook om het taboe rond psychiatrische zorg te doorbreken.
Lore Een verblijf in een algemeen ziekenhuis voelt voor sommigen minder stigmatiserend aan. Maar we proberen mensen te laten inzien dat een langer traject vaak beter is, bijvoorbeeld door kennismakingsgesprekken te organiseren. Er komt hier ook regelmatig een ervaringsdeler langs vanuit de afdeling verslavingszorg van het Heilig Hart. Dat helpt de drempel verlagen.
De goede onderlinge afstemming illustreert hoe waardevol het is om krachten te bundelen in de zorg.
Annelies We hebben een unieke band. We delen dezelfde visie waardoor patiënten snel op de juiste plaats terechtkomen, zonder onnodige wachttijden of overlappende behandelingen. Het resultaat is een traject dat beter afgestemd is op de behoeften van de patiënt, en dat is uiteindelijk waar het om draait.