Nieuws

Parlez IVB: over de belangrijke rol van verpleegkundigen op de weg naar herstel

Iemand die je kunt vertrouwen. 

Een belangenbehartiger. Noem het een persoonlijke welzijnslobbyist. 

Een steunfiguur vooral. Zo ervaren opgenomen cliënten hun individuele verpleegkundige begeleider of IVB

Zodra je in ons ziekenhuis wordt opgenomen, neemt een psychiatrisch verpleegkundige jou onder zijn of haar vleugels. Iedereen kan terecht bij zijn eigen IVB.

Die maakt werk van jouw noden en wensen en spreekt de juiste mensen aan om jouw behandeling en begeleiding zo goed mogelijk te doen verlopen. 

Om de belangrijke rol van psychiatrisch verpleegkundigen in de behandeling en herstel van cliënten te belichten, laten we graag een cliënt en zijn IVB samen aan het woord.

Bijten de spits af: Petra en Nathalie, respectievelijk cliënt en verpleegkundige op ‘De Rede’.


 

Petra “Op de eerste dag van mijn opname was ik heel zenuwachtig. Er kwamen heel veel gevoelens en indrukken op mij af. Wat mij vooral is bijgebleven, is de hartelijke ontvangst door Nathalie. 

Ze stelde mij op mijn gemak en vertelde dat zij mijn IVB zou zijn. Het idee dat iemand jou individueel begeleidt en dat je altijd bij de persoon terecht kunt, geeft een veilig gevoel.

Toen ik hier toekwam, was ik eigenlijk mentaal en fysiek uitgeput. Dan is het een hele opluchting als er iemand klaarstaat om jou te helpen. 

Op de afdeling start elke dag met het in groep overlopen van de planning van therapieën en geplande gesprekken. Daarbij zijn de IVB’s ook aanwezig. Dat verloopt altijd heel gemoedelijk. Als je hier op zo’n moment binnenwandelt, kan je de verpleegkundigen eigenlijk niet van de cliënten onderscheiden.”

Nathalie "Het klopt wel dat we veel belang hechten aan gelijkwaardigheid, ja. Ik en mijn collega’s proberen mensen altijd op hun gemak te stellen en ze te laten voelen dat ze welkom zijn. Het is zo al zwaar genoeg om een opname mee te maken." 

 

Petra “Elke week heb ik ook een individueel gesprek met Nathalie. Daar kijk ik echt naar uit omdat ik daar vrijuit kan praten over mijn gedachten en gevoelens. Ik vertel haar echt alles. Ze luistert niet alleen maar denkt ook actief mee en doet suggesties over hoe ik bepaalde zaken kan aanpakken."

"Ik kijk altijd uit naar onze wekelijkse gesprekken, daar kan ik echt alles vertellen."

Nathalie “Ik geef mensen ook altijd mee dat ze ‘echt’ mogen zijn en dat ze dat op hun beurt ook mogen verwachten van mij. Als IVB haal ik wel voldoening uit de persoonlijke gesprekken met cliënten. Het is fijn om een band op te bouwen met mensen en hen te zien groeien. 

Je merkt dat ze vooruitgang boeken door de verschillende therapieën te volgen. Ook met Petra loopt het vlot. Ze is plichtsbewust en haalt het onderste uit de kan. Extra motivatie is niet nodig, integendeel. Misschien mag de lat soms ook wat lager liggen.”

 

Petra "Assertiviteit is voor mij persoonlijk een werkpunt. Als Nathalie mij achteraf vertelt dat ik in een bepaalde situatie binnen de groep assertief uit de hoek kwam, dan merk ik dat ze echt alert is. Ze houdt het overzicht en merkt veranderingen op die ik zelf nog niet zie.

Als ze mij zegt dat ik vorderingen maak, dan voel ik dat ze oprecht is. Dat geeft moed om verder te doen.”

 


 

Geprikkeld om ook mensen te zien groeien en hun behandeling in goede banen te leiden?

We zijn altijd op zoek naar gemotiveerde verpleegkundigen. Meer info op onze vacaturepagina.

Lees meer

Nieuws

Blijf op de hoogte van de werken op het domein

Het bouwproject CURAM loopt volop. Lees hier het meest recente nieuws en de praktische gevolgen voor bezoekers.

Ilse en Heidi
Nieuws

Parlez IVB - "Ik weet niet als ik zover was geraakt zonder haar"

Elke cliënt kan rekenen op een individueel verpleegkundige begeleider (IVB) als steunfiguur en belangenbehartiger. Ilse en Heidi vertellen wat dit voor hen betekent.

Nieuws

“De hulpverleners geloofden in mij toen ik dat zelf niet meer deed”

Dankzij elektroconvulsietherapie en een opname op De Wending 3, herwon Filip het geloof in zichzelf. Hij gooide zijn carrière om en koos voor een mensgerichte job. Een getuigenis over zelfvertrouwen, elektroshocks en de kracht van warme, mensgerichte zorg.

Nieuws

Nood aan een babbel? Doe beroep op terugbetaalde psychologische zorg

Psychologische zorg wordt vanaf nu terugbetaald door jouw ziekenfonds. Samen gaan we op zoek naar hoe jij je terug beter kunt voelen. Het eerste gesprek is altijd gratis.