Nieuws

Ervaringsdeskundigheid als verdere stap binnen het herstelgericht werken

Heilig Hart Ieper etaleert niet alleen het 'herstelgericht werken', we maken er ook echt werk van.
Een van de initiatieven hierrond is de inschakeling van een (betaalde) ervaringsdeskundige, Leonie Thoré. Hoe ze de eerste maanden van haar nieuwe job ervaart, lees je hieronder.

Leonie, je bent sinds begin 2022 aan de slag als betaald ervaringsdeskundige. Hoe rolde je in die functie?

“Ik heb zelf een opname van drie jaar achter de rug. Dat was geen makkelijke periode, maar ze deed me wel inzien hoe belangrijk lotgenotencontact is.

 

Doorheen mijn eigen traject binnen de psychiatrische hulpverlening, voelde ik me steeds meer geïnspireerd om iets te doen met mijn ervaringen. Daarom ben ik gestart als vrijwillig ervaringsdeskundige.

 

Die rol beviel me wel. Ik wist dus al snel dat ik mijn ervaringen nog meer wilde inzetten om anderen te ondersteunen.

 

Door verschillende opleidingen te volgen, probeerde ik mij er nog meer in te verdiepen. En voor ik het wist, zat ik op mijn sollicitatiegesprek en werden er allerlei moeilijke vragen op mij afgevuurd (lacht). Echt razend interessant allemaal.”
 

"Als ik tegen nieuwe cliënten vertel over mijn ervaringen tijdens de verschillende therapieën, merk ik dat ze er vaak al snel een andere kijk op hebben"
Leonie ervaringdeskundige in Heilig Hart Ieper

Hoe bevalt de job je na enkele maanden?

 

“In het begin vond ik het als betaalde ervaringskracht wat moeilijk om de juiste rol te vinden. Ten opzichte van de hulpverleners was het wat onwennig: voorheen was ik cliënt, nu plots hun collega. Maar ik besliste snel om dat los te laten en om gewoon mezelf te zijn.

 

Sindsdien voel ik me veel meer op mijn gemak. Net doordat ik vanuit mijn eigen ervaring spreek, heb ik het gevoel dat ik niets verkeerd kan zeggen. Best leuk eigenlijk.

 

Daarnaast heb ik ook het gevoel dat ik goed ben omkaderd. Mijn collega Geert, van de dienst Herstelgericht Werken, leerde ik al kennen tijdens mijn opname. Nu zet hij mij vaak terug met mijn twee voeten op de grond als ik in overdrive dreig te gaan.

 

Ook de ex-cliënten die nu als vrijwilligers actief zijn binnen de werkgroep ervaringswerk, zijn voor mij echt waardevol. Ik beschouw hen als mijn aanknopingspunt en mijn voornaamste collega’s.”

 

Wat is het mooiste aan je job?

 

“Het leukste is om contacten te leggen met cliënten, door hen bij aankomst bijvoorbeeld wegwijs te maken op hun afdeling. Dat doe ik nu al op De Rede, de opnameafdeling waar mensen met een psychiatrische zorgvraag in dagbehandeling komen.

 

Dat zijn momenten waar ik echt naar uitkijk. Dan vertel ik over mijn ervaringen met de verschillende therapieën, waarom ze nuttig zijn en wat ze voor mij hebben betekend. Ik merk dat mensen daardoor echt een ander beeld krijgen van de therapie.”

Lees meer

Nieuws

Workshop: Escape room 'de zoektocht naar hoop'

Slaag jij er samen met jouw team in om Hope's gsm te ontgrendelen? Beleef deze unieke escape room met een boodschap tijdens de Open Geestdagen op 7 en 8 oktober.

Nieuws

Workshop: Slapen kun je leren: tips voor een gezonde nachtrust

Tijdens deze workshop op 7 en 8 oktober leer je op een interactieve manier welke factoren bijdragen aan een goede kwalitatieve slaap. Daarnaast geven we praktische slaaptips die je zelf onmiddellijk kunt toepassen. 

Nieuws

Workshop: Ervaar een psychose in virtual reality

Welke ervaringen brengt een psychose met zich mee? Op zondag 8 oktober kan je dit zelf ervaren met behulp van virtual reality.

Nieuws

Bezoek ons op de Open Geestdagen op 7 en 8 oktober

Benieuwd wat er zoal leeft in een psychiatrisch ziekenhuis? Ontdek het zelf tijdens de Open Geestdagen op 7 en 8 oktober!