Symposium over psychose, herstel en verschillende vernieuwende begeleidingsmethodieken op dinsdag 22 oktober.

SYMPOSIUM

Psychose in perspectief: sleutels tot herstel

 

  • Wil je als hulpverlener nog sterker staan in het werken met mensen met een psychotische kwetsbaarheid en hun omgeving? 
     
  • Op zoek naar inspiratie om de levenskwaliteit van deze doelgroep nog beter te ondersteunen?

 

Dan is dit symposium zeker iets voor jou. Welkom!

Dit symposium is volzet. Schrijf je hier in op de wachtlijst. Wie ingeschreven is, ontvangt vooraf nog een reminder met alle praktische info.

 

Tijdens deze dag hoor je de meest recente inzichten van vooraanstaande experten. In prikkelende workshops maak je kennis met vernieuwende methodieken waarmee we in Heilig Hart Ieper herstel bij psychose bevorderen. 

 

Voor alle hulpverleners die in contact komen met mensen met een psychotische kwetsbaarheid: bv. psychologen en orthopedagogen, therapeuten, (thuis)verpleegkundigen in de geestelijke gezondheidzorg, mobiele teams, (huis)artsen, maatschappelijk werkers, medewerkers gezinszorg ...

PROGRAMMA
vanaf 8.30 uur Onthaal met koffie
9.00 uur Verwelkoming
9.15 uur Leen Verhaert - Zintuig verzint
10.15 uur Workshops in rotatiesysteem
12.15 uur Gevarieerde broodjeslunch
13.00 uur Workshop
13.50 uur prof. Stijn Vanheule - Hoe psychotische kwetsbaarheid hoopvol benaderen?
14.50 uur Koffiepauze
15.15 uur Panelgesprek
16. 15 uur Terugblik
16.30 uur Netwerkdrink
Hoe psychotische kwetsbaarheid hoopvol benaderen?

prof. Stijn Vanheule

Stijn Vanheule is hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse aan de Universiteit Gent. Hij is expert op het vlak van psychoses en schreef al meerdere boeken over het thema.

Hoe psychotische kwetsbaarheid hoopvol benaderen?

prof. Stijn Vanheule

Professor Stijn Vanheule integreert het cliëntperspectief in een overstijgend academisch kader. Hij koppelt de werkmodellen uit de workshops aan concrete noden en ervaringen van cliënt en context. Nadien neemt hij jou mee in een debat met professionele hulpverleners en ervaringsdeskundigen.

Zintuig verzint

Leen Verhaert

Leen is spreker, schrijver, coach en coördinator van de vzw PsychoseNet België (www.psychosenet.be). Ze maakte zelf een kortstondige verwarde periode door en schreef over haar ervaringen in het boek 'Zintuig verzint'. 

Zintuig verzint

Leen Verhaert

In de helft van haar leven gaat Leen Verhaert door een kortstondige verwarde episode. Ze begint te schrijven om te ventileren. Het samenstellen en verwoorden van incoherente gebeurtenissen mondt uit in het boek 'Zintuig verzint'.

Tijdens het symposium vertelt Leen vanuit haar eigen ervaring. Ze reikt handvatten aan over hoe je als hulpverlener op een goede manier kunt omgaan met mensen die psychotisch zijn. Daarnaast biedt ze ruimte voor alle vragen die je nooit eerder durfde te stellen.

Prikkelende workshops

 

Acceptance & Commitment Therapy (ACT): ontdek hoe wij ACT inzetten in de zorg voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid. We delen onze aanpak en ervaringen en laten zien hoe deze therapie cliënten helpt om, ondanks storende gedachten, toch hun eigen waarden na te streven.

 


Open Dialogue, verbindend spreken en luisteren. Door samen op pad te gaan, creëren we gedeeld begrip tussen alle steunfiguren en betrokken hulpverleners rond de cliënt. In deze inspirerende workshop hoor je onze eigen ervaringen alsook getuigenissen van familieleden. 

 


Op een interactieve manier exploreren we de kracht van cliëntgericht werken met Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen (SRH). Laat je prikkelen door onze aanpak en ontdek hoe je samen met cliënten hun mogelijkheden en krachten kunt ontdekken. 


 


Van opname tot ontslag: hoe verloopt het traject van iemand met psychotische kwetsbaarheid op onze afdelingen? Ontdek hoe we de individuele wensen en waarden van cliënten en hun naasten versterken met onze professionele kennis op weg naar herstel. 

 

 

We houden de workshops bewust interactief en laagdrempelig om iedereen op een aangename manier kennis te laten maken met onze werkwijze. Specifieke voorkennis is niet vereist.

Panelgesprek

Wat kunnen we als hulpverlener nog meer doen om herstel bij psychose te bevorderen? Wat zijn verdere mogelijkheden en valkuilen? 

We gaan in dialoog en belichten het thema vanuit verschillende hoeken: professioneel, zorgethisch, medisch en ervaringsgericht.

Aan het woord: Leen Verhaert (coördinator vzw PsychoseNet België) - dr. Joke Verhaeghe (psychiater) - Ann Ide (psycholoog) - Linus Vanlaere (ethicus). Professor Stijn Vanheule modereert.

Praktisch

  • dinsdag 22 oktober 2024 • 9.00 - 16.30 uur
     
  • Auditorium Heilig Hart Ieper
     
  • Kostprijs: € 90 inclusief broodjeslunch
     
  • Accreditatie is aangevraagd
     
  • Online inschrijven en betalen voor 18 oktober